Det finns saft, och det finns SAFT. Hemgjord jordgubbssaft tillhör definitivt sen senare kategorin. Saften var så god att jag gjorde en laddning till på en gång!

Använd gärna en silställning om du har det, annars går det bra att sila genom en kökshandduk som lagts i ett durkslag.

Saften går bra att frysa, men tänk på att vätska expanderar då den blir till is, så häll inte upp för mycket i varje flaska/förpackning. Fyll inte mer än 3/4 av flaskan/förpackningen för att vara på den säkra sidan.

Receptet är enkelt och kommer från Ica.se.

Jordgubbssaft

1 liter jordgubbar
2 dl vatten
3 dl socker
ev 1/2 kryddmått natriumbensoat

1. Rensa och skölj jordgubbarna.

2. Lägg dem i en gryta och häll på vatten.

3. Låt koka ca 10 minuter. Tryck gärna bären mot kanten med en sked så att saften åker ut ordentligt.

4. Ställ en silställning över en bunke och häll bärblandningen i silen. Låt stå i cirka en halvtimme.

5. Häll saften i en ren gryta.

6. Tillsätt socker och låt saften koka upp. Rör så att sockret löser sig.

7. Tag bort eventuellt skum.

8. Om du vill tillsätta natriumbensoat, häll lite av saften en kopp och rör ut pulvret i den. Häll sedan tillbaka i grytan och blanda väl.

9. Låt saften svalna och häll upp den i flaskor eller andra förpackningar.

Njut!

20130724-063837.jpg