Det är alldeles sagolikt gott med scones, och nyligen läste jag att Trollmamma varit bakat kreativa paprikascones. Det inspirerade mig till att hälla krossade tomater och oregano i degen, och vips hade familjen pizzascones till frukost. Jag tyckte det passade väldigt bra med ost och skinka som pålägg.

Pizzascones

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk pizzakrydda eller oregano
60 g smör
2 dl krossade tomater

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Tag fram smöret ur kylen.

3. Blanda mjöl, bakpulver och kryddan i en bunke.

4. Dela smöret i bitar och häll bitarna i bunken.

5. Finfördela smöret med fingrarna.

6. Tillsätt tomaterna och blanda alltsammans till en deg.

7. Dela degen i två delar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

8. Forma till två runda kakor.

9. Skär snitt i kakorna så att varje kaka får 4 delar. Nagga kakorna i kanterna med en kniv, och gör små hål i kakorna med en gaffel.

10. Grädda mitt i ugnen ca 8-12 minuter. Servera bröden omgående.