Jag drar inte ut på det, utan avslöjar utan omsvep att Förr eller senare exploderar jag (originaltitel The fault in our stars) av John Green är en alldeles fantastisk bok. Boken glöder av längtan att berätta sin historia och jag sögs in i den direkt.

I boken möter vi 16-åriga Hazel som lider av en obotlig cancersjukdom. Hon har tappat lusten på det mesta utom att titta på Americas next top model, och att läsa sin favoritbok gång på gång. Hazel övertalas av sin mamma att gå till en stödgrupp för cancersjuka ungdomar. Där träffar hon Augustus, och ingenting blir längre som förut.

Green tillåter Hazel och Augustus att både vara helt vanliga ungdomar som tar sina trevande steg in i vuxenlivet, samtidigt som de är två svårt cancersjuka tonåringar. Och jag gillar det så mycket! Ingen människa får förminskas till att vara sin sjukdom.

Jag vill att Hazel och Augustus ska få bli gamla tillsammans och leva lyckliga i alla sina dagar. Jag vill att de ska få fortsätta stapla sina meningar fulla med komparerade adjektiv. Jag vill att Hazel ska få en fortsättning på sin favoritbok Ett storslaget lidande.

Favoritboken ja, visst är det något tjusigt med böcker som handlar om böcker! Hazel har levt med Ett storslaget lidande som närapå enda sällskapet i sitt eget lidande. Hon får även Augustus att fascineras av boken, och tillsammans tar de upp jakten på dess författare för att få reda på vad som hände med karaktärerna efter bokens slut.

Jag upplevde Förr eller senare exploderar jag som ljudbok och uppläsningen av Mirja Turestedt var alldeles enastående. Det kändes som att höra huvudpersonen Hazel Grace Lancaster läsa högt ur sin dagbok.

Andra som har skrivit om boken: Enligt o, Fiktiviteter, Bokhora, Eli läser och skriver och Fabulerat.

Boken kan beställas från Adlibris, Bokus och Cdon.

20130427-222345.jpg