Jellicoe Road av Melina Marchetta är inte en bok som ger snabba svar och enkla lösningar. Jellicoe Road är en bok som snirklar sig fram, och som väljer att lite på sin läsares tålamod. Ja, jag erkänner: De första sidorna var lite förvirrande, men oj vad boken var värd den ansträngningen!

Boken utspelar sig i Australien och handlar om Taylor som går sista året på en internatskola. Taylor är en tuff och trasig tjej som först blivit övergiven av sin mamma och sedan av kvinnan som tog sig an henne.

Taylor kämpar för fullt med ansvaret som ledare för sitt elevhem, samt med det krig som varje år utspelas mellan hennes egen internatskola, ortens vanliga skola och kadetterna. Mitt i allt detta kommer hennes trasiga förflutna ikapp henne.

Jellicoe Road är en bok om att vara ung, om kärlek, vänskap och svek. En av de starkaste känslorna hos mig när jag läst ut boken är att jag vill läsa den igen. Kolla om jag la alla pusselbitar på rätt plats, och se hur jag uppfattar karaktärerna så här i efteråt med facit i hand.

Andra som har skrivit om boken:
Bokhora, Feministbiblioteket, Lottens bokblogg, Fiktiviteter.

Boken kan beställas från Adlibris och Bokus.

20140115-182108.jpg