För mig är december inte bara julfirande, det är även australiensisk månad. Allt tack vare Lyrans virtuella jorden runt-resa. I helgen hade vi alldeles förträffligt trevliga middagsgäster, och vad passade väl bättre än att bjuda på en mumsig australiensisk tårta till efterrätt!

Vad är pavlovatårta?
Det är en tårta med marängbotten som garneras med grädde och frukt eller bär. Tårtan sägs ha skapats för att hylla ballerinan Anna Pavlova. Såväl Australien som Nya Zeeland gör anspråk på att vara tårtans ursprungsland.

Hur var den att baka?
Receptet innehåller få ingredienser och innehåller inte svåra moment. Det gäller bara att ha tålamod med vispandet och att inte få med någon äggula i smeten.

Var hittade jag receptet?
Det är från Ica.se, men jag bytte ut ättiksspriten mot pressad citron. Jag garnerade tårtan med kiwi, sharonfrukt, banan, druvor och passionsfrukt.

Hur smakade det?
Väldigt gott! Den söta tårtbotten passade mycket bra till frukternas syrlighet. Jag har tidigare bakat tårtan med ättikssprit, men tycker att det blev ännu bättre med citron.

Kändes det australiensiskt att baka och äta pavlovatårta? Så fort man läser eller pratar om det australiensiska köket så dyker pavlovatårtan upp, så svaret får bli: ja! Frukterna fick tårtan att kännas exotisk, och vad är väl andra sidan jorden om just exotisk?

Ett litet tips
Om du garnerar tårtan med banan, pressa gärna lite citron över bananbitarna innan de läggs på tårtan så undviker du att bananen blir brun allt för fort.

Pavlovatårta

4 vitor
1 tsk pressad citron
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk majsstärkelse (Maizena)

Garnering:
3 dl grädde
Exotiska frukter

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Smörj en form med smör eller margarin. Välj en form med löstagbar botten som är ca 26 cm i diameter.

3. Häll äggvitorna i en bunke och vispa dem till hårt, blankt, vitt skum.

4. Rör försiktigt ner citron, socker, vaniljsocker och majsstärkelse.

5. Häll smeten i formen. Fördela gärna smeten så att det blir mer på kanterna och mindre i mitten. Grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 1 timme och en kvart.

6. Låt tårtan svalna och ta bort formens kant. Garnera med vispad grädde och frukt.

20131228-230501.jpg