Vad är ham and egg pie?
Det är en paj med skinka, ägg och ost. Äggen är inte blandade i en äggstanning, utan knäckta ovanpå skinkan.

Hur var den att laga?
Pajen var enkel att göra.

Var hittade jag receptet?
Receptet på pajen hittade jag på Joy of Baking. Receptet på pajdegen kommer från Ica.se. Jag gjorde 1,5 sats av degen. Jag mätte inte hur mycket ost jag använde, utan hällde på efter behag. Enligt receptet skulle det vara parmessanost, men eftersom det inte fanns i kylskåpet så fick herrgårdsosten duga. Istället för skinka använde jag kassler, och löken hoppade jag helt enkelt över.

Hur smakade det?
Pajen blev väldigt god, och även mina annars så pajskeptiska barn åt med förtjusning. Det som gjorde pajen extra härlig var äggen ihop med skinkan.

Kändes det engelskt att laga och äta ham and egg pie?
Jag tycker alltid att det känns engelskt med matpaj. Även kombinationen ägg och skinka förknippar jag med England, så den engelska känslan slog i topp.

Ham and egg pie

Pajdeg:
5,5 dl vetemjöl
150 g smör
0,6 dl vatten

Fyllning:
Ca 200 g rökt eller kokt skinka, alternativt kassler
7 ägg
Riven ost
Salt
Peppar

Pensling:
1 ägg
Knappt 1 msk mjölk
Riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Börja med pajdegen. Hacka samman mjöl och smör i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda till en deg. Kläm ut halva degen i botten av en ugnsfast form.

3. Skiva skinkan och lägg den ovanpå degen i formen. Knäck äggen ovanpå skinkan, och stick sönder gulan. Strö över lite salt och peppar. Häll på den rivna osten.

4. Kläm ut resten av degen och lägg ovanpå osten. Vispa ägg och mjölk som penslas på degen. Strö över riven ost.

5. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt pajen stå till sig en stund innan dem serveras.

20130930-081352.jpg