Vad är ham and egg pie?
Det är en paj med skinka, ägg och ost. Äggen är inte blandade i en äggstanning, utan knäckta ovanpå skinkan.
Hur var den att laga?
Pajen var enkel att göra.
Var hittade jag receptet?
Receptet på pajen hittade jag på Joy of Baking. Receptet på pajdegen kommer från Ica.se. Jag gjorde 1,5 sats av degen. Jag mätte inte hur mycket ost jag använde, utan hällde på efter behag. Enligt receptet skulle det vara parmessanost, men eftersom det inte fanns i kylskåpet så fick herrgårdsosten duga. Istället för skinka använde jag kassler, och löken hoppade jag helt enkelt över.
Hur smakade det?
Pajen blev väldigt god, och även mina annars så pajskeptiska barn åt med förtjusning. Det som gjorde pajen extra härlig var äggen ihop med skinkan.
Kändes det engelskt att laga och äta ham and egg pie?
Jag tycker alltid att det känns engelskt med matpaj. Även kombinationen ägg och skinka förknippar jag med England, så den engelska känslan slog i topp.
Ham and egg pie
Pajdeg:
5,5 dl vetemjöl
150 g smör
0,6 dl vatten
Fyllning:
Ca 200 g rökt eller kokt skinka, alternativt kassler
7 ägg
Riven ost
Salt
Peppar
Pensling:
1 ägg
Knappt 1 msk mjölk
Riven ost
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Börja med pajdegen. Hacka samman mjöl och smör i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda till en deg. Kläm ut halva degen i botten av en ugnsfast form.
3. Skiva skinkan och lägg den ovanpå degen i formen. Knäck äggen ovanpå skinkan, och stick sönder gulan. Strö över lite salt och peppar. Häll på den rivna osten.
4. Kläm ut resten av degen och lägg ovanpå osten. Vispa ägg och mjölk som penslas på degen. Strö över riven ost.
5. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt pajen stå till sig en stund innan dem serveras.
Det här måste jag ju testa! Trollfar är skeptisk till kassler såväl som mat-paj, så det blir lite av en utmaning. Medan jag såklart älskar paj i alla varianter och kassler i alla former. Hmm, vi kanske kan göra vår paj med sk pizzakanter…
Det jag funderar på, du skriver “kläm ut resten av degen”. Hur gör du då? Kavlar ett lock som täcker hela pajen? Remsor? Eller vad? Och det du lägger i botten, ska kanterna med täckas, eller bara botten?
LikeLike
Precis när jag publicerat inlägget kom jag på att jag förklarat det där med pajdegen lite dåligt. Du väljer själv om du vill dra upp degen på kanterna, eller bara ha den i botten. Det kan få bero på vad degen räcker till. Andra halvan av degen tog jag en del i taget av, plattade till i handen och la ovanpå fyllningen.
Hoppas pajen blir uppskattad av Trollfamiljen!
LikeLike
[…] så bjöd månaden på Cottage pie och Ham and egg pie. Båda rätterna var väldigt goda, men den sistnämnda får ett extra plus i kanten eftersom den […]
LikeLike
[…] september körde Bakbokmat ett engelskt tema. Då bjöd hon bl.a på en paj som genast lockade Trollmor. Nu är det ju dock så att Trollfar inte gillar matpajer. Eller […]
LikeLike