Min blogg har fått vila ett tag, men nu verkar skrivarlusten ha kommit tillbaka. Den där avgörande lilla sparken att komma igång blev när flera stycken efterfrågade receptet på ett bröd jag nyligen lagt ut på Instagram. Istället för att skriva ner receptet till var och tänkte jag att fick hamna här istället!

Kalljäst bröd är perfekt att förbereda en fredag- eller lördagkväll och sedan njuta av till helgfrukost. Om du vill variera receptet så kan du t ex byta ut delar av vetemjölet mot grövre mjöl, eller strö frön över brödet innan det ska gräddas. Kolla bara att plåten får plats i kylen innan du sätter igång!

Receptet hittade jag hos Tidningen hembakat.

Kalljäst bröd i långpanna

  • 50 g jäst
  • 1/2 dl ljummet vatten
  • 5 dl kall mjölk
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • Ca 12 dl vetemjöl
  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med det ljumna vattnet.
  2. Tillstött kall mjölk, olivolja, honung och salt. Blanda.
  3. Häll i mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Den ska vara lite lös.
  4. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ungefär en halvtimme.
  5. Täck en långpanna med bakplåtspapper och bred ut degen. Tryck ut den med händerna så att den ligger jämt på plåten. Ta gärna lite mjöl på händerna, för degen är ganska kladdig.
  6. Ta plastfolie över plåten och ställ in den i kylen över natten.
  7. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om det är en varmluftsugn).
  8. Ta ut plåten ur kylen och låt brödet jäsa i rumstemperatur ca 30 minuter.
  9. Ta lite olja på en degskrapa, stekspade eller liknande och skär degen i fyrkanter.
  10. Grädda i ugnen ca 20 minuter.
  11. Lyft av brödet från plåten, och låt det svalna på galler.

Gluten/laktos

Brödet innehållet gluten. Använd laktosfri mjölk vid laktosintolerans.

Advertisements