Den här frallorna kom till när jag fick längtan tillbaka till Rhodos där vi hade en härlig semestervecka tidigare under sommaren. Bland de goda smakerna i maten och brödet på Rhodos fanns honung och sesam, och det har jag varit generös med i det här receptet. Jag har även använt lite durumvetemjöl för att ge frallorna ett fluffigt inre och en aning knaprigt yttre. 

Frallor med sesamfrön och honung

  • 50 g jäst
  • 0,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung
  • 5 dl kall mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Ca 12 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:

  • Någon tesked honung
  • Lite vatten
  • Sesamfrön 
  1. Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut den i det ljumma vattnet.
  2. Tillsätt honung, mjölk, salt och durumvete.
  3. Dela smöret i bitar och klicka ner i bunken.
  4. Tillsätt några deciliter i taget av vetemjölet och knåda degen ordentligt. Gärna några minuter i bunken och sedan ytterligare några minuter på ett lätt mjölat underlag (t ex bordet eller diskbänken).
  5. Låt degen jäsa i bunken ca 1,5 timme.
  6. Ta upp degen på ett lätt mjölat underlag. Rulla ut den till 2-3 långa korvar. Dela korvarna i bitar och forma till frallor som läggs på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Låt frallorna jäsa ca 1 timme.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Klipp eller skär ett kryss i frallorna. Frallorna kommer sjunka ihop, men var inte orolig för det!
  10. Rör ut lite honung med några matskedar vatten i en mugg och pensla frallorna med blandningen. Strö på rikligt med sesamfrön.
  11. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
  12. Låt frallorna svalna på galler. 

Gluten/laktos

Frallorna innehåller gluten. Använd laktosfritt smör och laktosfri mjölk vid laktosintolerans.

Advertisements