Den här frallorna kom till när jag fick längtan tillbaka till Rhodos där vi hade en härlig semestervecka tidigare under sommaren. Bland de goda smakerna i maten och brödet på Rhodos fanns honung och sesam, och det har jag varit generös med i det här receptet. Jag har även använt lite durumvetemjöl för att ge frallorna ett fluffigt inre och en aning knaprigt yttre.
Frallor med sesamfrön och honung
- 50 g jäst
- 0,5 dl ljummet vatten
- 2 msk honung
- 5 dl kall mjölk
- 1 tsk salt
- 2 dl durumvetemjöl
- 50 g rumsvarmt smör
- Ca 12 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
- Någon tesked honung
- Lite vatten
- Sesamfrön
- Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut den i det ljumma vattnet.
- Tillsätt honung, mjölk, salt och durumvete.
- Dela smöret i bitar och klicka ner i bunken.
- Tillsätt några deciliter i taget av vetemjölet och knåda degen ordentligt. Gärna några minuter i bunken och sedan ytterligare några minuter på ett lätt mjölat underlag (t ex bordet eller diskbänken).
- Låt degen jäsa i bunken ca 1,5 timme.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat underlag. Rulla ut den till 2-3 långa korvar. Dela korvarna i bitar och forma till frallor som läggs på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt frallorna jäsa ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Klipp eller skär ett kryss i frallorna. Frallorna kommer sjunka ihop, men var inte orolig för det!
- Rör ut lite honung med några matskedar vatten i en mugg och pensla frallorna med blandningen. Strö på rikligt med sesamfrön.
- Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
- Låt frallorna svalna på galler.
Gluten/laktos
Frallorna innehåller gluten. Använd laktosfritt smör och laktosfri mjölk vid laktosintolerans.