Det kan inte vara någon hemlighet att jag gillar Chimamanda Ngosi Adichie skarpt. (Det har jag nämligen avslöjat härhärhär och här.) Så gissa om jag blev glad när jag hittade hennes novellsamling Det där som nästan kväver dig på biblioteket. 

Novellerna är så innehållsrika och välskrivna att de känns som små romaner, men utan att bli det minsta otympliga. Sättet att berätta påminner om Nobelpristagaren Alice Munro.

Huvudpersonerna är nigerianska kvinnor varav några bor i Nigeria, och andra har flyttar till USA. Novellerna handlar mycket om identitet och att inte ha tillräcklig makt över sin egen situation. Det är kvinnor som blivit fångade i situationer de inte har valt och som är svåra att ta sig ur. Som i novellen Äktenskapsarrangörerna  där en kvinna från Nigeria blir bortgift med en landsman som utvandrar till USA. Hon flyttar till honom med hjärtat fullt av drömmar, men inget blir som hon har trott. Mannen är långt ifrån fantastiskt,  lägenheten är ful, ensamheten stor och det hon gör blir fel. Men vad ska man ta sig till när uppehållstillståndet bygger på att hon är gift, och släktingarna i Nigeria inte skulle tolerera att man återvände?

Det där som nästan kväver dig är en oerhört träffsäker novellsamling om kvinnors utsatthet, kulturkrockar och rasism. Men även om vänskap, kärlek och hopp. 

Andra som skrivit om boken: FeministbiblioteketBokhoraTina OttossonBokmania

Boken kan bl a beställas från Bokus.