Igår var det Nutelladagen, och det uppmärksammade jag genom att baka Nutellamuffins. Jag utgick från en vanlig sockerkaksdeg vilket blev både enkelt och gott.

Nutellamuffins 

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker 
  • Knappt 1 burk (350g) Nutella
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Ställ muffinsformar på en plåt.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  4. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Häll sedan vätskan i bunken.
  5. Vänd ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker i bunken. 
  6. Häll smeten i formarna.
  7. Ta en rejäl klick Nutella i varje form. Rör runt med en sked eller kniv.
  8. Grädda muffinsen mitt i ugnen ca 10-15 minuter.
  9. Låt svalna på galler. 

Gluten/laktos

Vid glutenintolerans: Byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.

Vid laktosintolerans: Använd laktosfritt smör och laktosfri mjölk. Nutella innehåller laktos och kan bytas ut mot till exempel La Crema.


Advertisements