Oavsett om du brukar äta vegansk mat eller inte så är den här grytan alldeles fantastiskt god. Extra gott blir det att servera den med krämigt kokosris.

Receptet kommer från Flora på Metro,  och jag har bara gjort några små ändringar utifrån tillgången i skafferiet och personliga preferenser. 

Laga, ät och njut!

Vegansk sötpotatisgryta med kokosris

Grytan:

  • 1 aubergine
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olja till stekning
  • 1 msk röd currypasta 
  • 2 sötpotatisar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk kokosmjölk
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tärning grönsaksbuljong 
  • 2 msk jordnötssmör
  • 1 dl röda linser
  • Ca 5 cm riven ingefära
  • Salt
  • Peppar

Kokosriset

  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 dl ris
  • Vatten (anpassa mängden efter vilken sorts ris du kokar)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl kokos
  1. Börja med grytan! Skär auberginen i centimetertjocka runda skivor. Strö över salt och ställ åt sidan. 
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs currypastan i oljan ca 1/2 minut, och tillsätt sedan lökhacket. Stek försiktigt tills löken blir glansig och mjuk.
  3. Skala och skär sötpotatisen i tärningar och häll ner i grytan. Tillsätt vin, kokosmjölk, krossade tomater, buljongtärning, jordnötssmör, linser och ingefära. Låt koka i 30-40 minuter. Rör om emellanåt.
  4. Riset: Koka samtliga ingredienser till kokosriset i en kastrull tills det är färdigt. Tänk på att minska mängden vatten eftersom riset kokas med 4 dl kokosmjölk.
  5. Grytan: Tillsätt auberginen när grytan har kokat klart. Smaka av med salt och peppar. 
Advertisements