Inspiration kan komma från många olika håll, men det som inspirerade mig till gårdagens bagelsbak hör nog till de mer originella sätten. 

Tänkt er följande: Du åker bil en solig januarimorgon tillsammans med en 6-årig filur. Vägbanan är fin och trafiken måttlig. På 6-åringens önskemål lyssnar ni på en skiva med Lasse och Morgan från barnprogrammet Tippen. (Minns nån det? Det gick i början på 90-talet och handlade om två sopgubbar.) Ni sjunger med i låtarna och stämningen är god. Men så blir stackars Lasse jagad av gubben Gunnarssons arga hund Bagel. Och du tänker BAGEL! JAG VILL BAKA BAGELS! Resten är historia och ett kvällsfika. 

Bagels är ett bröd som förmodligen började bakas i nuvarande Polen redan på 1600-talet. Det mest karakteristiska för bagels är att bröden kokas i några minuter innan de gräddas i ugnen. Det gör brödet segt och kompakt.

Idag tror jag att många förknippar bagels med USA, men för mig och min familj kommer bröden nog alltid att förknippas med Belfast och Nordirland. Vi hade nämligen bagels med på de flesta av våra utflyter där under semestern 2016.  

När jag bakade bagels utgick jag mestadels från ett recept på Arla.se

Det finns många olika saker som du kan toppa dina bagels med. Jag använde sesamfrön, pumpakärnor och svart kummin. Men det är säker gott även med exempelvis vallmofrön, lite flingsalt eller något annat du har i skafferiet.

Bagels

 • 25 g jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 1 msk honung eller ljus sirap
 • 2 tsk vatten
 • 13 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Till kokningen: 

 • 2 liter vatten
 • 2 tsk strösocker

Till pensling och garnering:

 • 1 äggvita
 • Frön eller liknande. (Se texten ovanför receptet.)
 1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
 2. Tillsätt resten av vattnet, sirapen och saltet. Rör om.
 3. Häll i några deciliter av mjölet i taget och rör ihop till en deg.
 4. Lägg degen på ett mjölat underlag och knåda ca 5 minuter.
 5. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa ca 1 timme. 
 6. Dela degen i 12 bitar och forma varje del till rund bulle. Gör ett hål i bullen med hjälp av fingrarna så att den blir till en ring.
 7. Låt ringarna jäsa på bakplåtspapper i ca 40 minuter.
 8. Sätt ugnen på 175 grader.
 9. Koka upp vatten och socker i en kastrull, och koka ringarna några i taget. Koka dem ca 2 minuter på varje sida. Ta upp ringarna med hjälp av en exempelvis en hålslev, och låt torka en stund på en kökshandduk.
 10. Lägg ringarna på plåt med bakplåtspapper och pensla med äggvita. Strö över frön eller liknande.
 11. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
 12. Låt svalna på galler. 

Gluten/laktos 

Bagels innehåller gluten men är fria från laktos.