Det blev en hel del vegetariskt 2016, och jag hoppas att det blir så även 2017. Den här linsgrytan blev både smakrik, god och mättande. Receptet hittade jag på Ica.se Jag har gjort några ändringar i det utifrån tillgången i kylskåpet och barnens smaklökar.

Servera gärna grytan med ris.

Linsgryta med curry och cashewnötter 

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ca 1 msk olja
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 msk ingefära 
  • 0,5 msk curry
  • 2 tsk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong 
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 dl röda linser
  • 1/2 blomkålshuvud 
  • 2 morötter
  • 250 g körsbärstomater 
  • Ev. salt och peppar
  • 1 lime
  • Cashewnötter 
  1. Skala och hacka vitlök och den gula löken.
  2. Stek lökhacket i en rejäl kastrull med lite olja.
  3. Tillsätt sambal oelek, ingefära och curry. Låt kryddorna fräsa ihop med löken någon minut.
  4. Häll i tomatpuré, vatten, buljongtärning och linser. Låt koka 10 minuter.
  5. Skär blomkålen i mindre bitar. Skala morötterna och skär dem i slantar. 
  6. Häll blomkålen och morötterna i grytan. Koka till grönsakerna blivit mjuka, ca 10 minuter.
  7. Dela tomaterna i halvor och rör ner dem i grytan när den kokat färdigt. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera grytan med limeklyftor och cashewnötter som tillbehör.

Gluten/laktos

Kontrollera innehållet i buljongtärningen. I övrigt är grytan fri från gluten och laktos.

Advertisements