Brukar du dissa fackböcker för att de verkar tråkiga och ger flashbacks till ångestfylld tentaläsning? Så var det i alla fall för mig. Men så lyssnade jag på Bea Uusmas fantastiska bok Expeditionen. En kärlekshistoria (Nordstedts) för några veckor sedan. Och wow vilken fantastiskt bok! Inte är den tråkig ett endaste dugg, och inte kändes det som någon påtvingad tentaläsning.

För Bea Uusma startade allt med att hon av en ren slump bläddrade i en bok om André-expeditionen i mitten av 90-talet. Där och då blev hon i det närmaste besatt av besättningens öde. Vad hände med André, Fraenkel och Strindberg när de mötte döden på Vitön? Långt från Nordpolen och oändligt långt från hemmet. 

Expeditionen. Min kärlekshistoria. är en kort bok med ett sparsmakat och poetiskt språk. Det fantastiska är att boken innehållsmässigt rymmer så mycket. Den här kombinationen gör att boken känns lätt, levande och intressant.

Uusma blandar berättelsen om André-expeditionens strapatser med redogörelser om sitt eget sökande efter sanningen om expeditionsmedlemmarnas öde. Allra mest berör kärleken mellan Nils Strindberg, den yngste medlemmen, och hans fästmö Anna. Jag tror också att den kärleken utgör en stor del av bränslet till Uusmas besatthet att få klarhet i vad som hände på Vitön.

Jag lyssnade på Expeditionen. En kärlekshistoria. som ljudbok, och när jag gick runt här i mörkret med höstregnen strilande och blöta fötter kändes det nästan som att jag själv var med på expeditionen. Jag kände Andrés, Fraenkels och Strindbergs tröstlösa vandrande mot ett okänt mål. 

Andra som har skrivit om boken: BokhoraBokblommaPrickiga Paula med flera.

Boken kan bl a beställas från Adlibris och Bokus.