Det här brödet har verkligen både för- och nackdel att baka. Fördelen är att det är väldigt, väldigt gott. Nackdelen är att det är totalt odrygt och tar slut på nolltid… 

Receptet kommer från Lindas bakskola. Jag har ändrar på några små saker i min version av brödet. 

Polarkaka

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 6 dl rågsikt
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 4-6 dl vetemjöl 
  1. Skiva ner smöret i en bunke och häll på rågsikten. Smula över jästen.
  2. Tillsätt kall mjöl, sirap och salt. Rör ihop och tillsätt vetemjöl under omrörning tills degen blir smidig. 
  3. Ta upp degen på ett lätt mjölat underlag och knåda den i ca 5 minuter så att smöret blandas ordentligt. 
  4. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa ca 1 timme.
  5. Kavla ut degen tunt på en lätt mjölat underlag och stansa ut rundlar, ca 12-15 cm.
  6. Lätt rundlarna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga rundlarna flitigt med en gaffel.
  7. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. 
  8. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 6-9 minuter. Låt svalna på galler. 

Gluten/laktos 

Brödet innehåller gluten. Använd laktosfri mjölk vid laktosintolerans.