Något har hänt, och i början vet vi inte vad. Men vi förstår att Samuel är död. Intensivt och omtumlande låter Jonas Hasssen Khemiri oss ta del av olika människor berättelser om Samuel, och av ett sökande efter sanningen. 

Samuel är en man i 20-årsåldern som bor i Stockholm och arbetar på Migrationsverket. Han är full av tankar, idéer och nyfikenhet på livet. Han vill uppleva saker och han vill minnas. Men så leder olika omständigheter, val och missförstånd honom rakt mot en katastrof.

Samma sak kan uppfattas väldigt olika av olika personer, och precis så är det i Allt jag inte minns (Albert Bonniers förlag). Genom kompisen Vandad, flickvännen Laide och andra som fanns i Samuels närhet rullas historien upp. På ett vis samma historia, men ändå helt olika. Och kanske finns det allra viktigaste i det vi inte minns? 

Boken är så rasande intensivt berättade att jag nästan glömde bort att andas emellanåt. Hassen Khemiri berör ämnen som klass, etnicitet och lojalitet och fick mig fångad rakt igenom. När boken var slut fick jag ta några djupa andetag och samla mig en stund, för oj vilken omtumlande resa den är. 

Andra som har skrivit om boken: KulturkolloBokhoraBokmania med fler.

Boken kan bl a beställas från Adlibris och Bokus. Själv lyssnade jag på den som ljudbok via Storytel.