Här har vi ett bröd som det bara sa slurp! om när jag serverade familjen. Brödet blev saftigt och luftigt med en härlig skorpa. Degen behöver jäsa omkring 8 timmar, men det är den värd. Under tiden kan du t ex sova, jobba eller vara på utflykt. 

Ljust lantbröd

  • 800 g vetemjöl special
  • 200 g durumvetemjöl
  • 40 g jäst 
  • 1 msk salt
  • Ca 6 dl vatten
  1. Häll vetemjöl och durumvetemjöl i en stor bunke.
  2. Smula över jästen och häll i saltet. Blanda om.
  3. Häll i vattnet lite i taget och rör ihop till en deg. Degen kan gärna vara lite kladdig.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 8-12 timmar.
  5. Ta upp degen och knåda in lite mer vetemjöl om det behövs.
  6. Dela degen i tre delar och forma till limpor.
  7. Lägg limporna i varsin avlång form som täckts med bakplåtspapper. Låt jäsa 1-2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Gör några snitt i ovansidorna på limporna och grädda strax under mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. 
  10. Lyft limporna ut formarna och låt dem svalna på galler.

Gluten/laktos

Bröden innehåller väldigt mycket gluten, men är helt fria från laktos.