Här har vi en härlig indisk gryta som värmer fint i höstmörkret. Receptet kommer från Sandy’s food n craft. Till skillnad mot Sandys recept hade jag torkat ingefära istället för färsk, och hoppade över chilipulvret helt. Om du inte har alla kryddor hemma så kan någon av dem hoppas över. Du kan också öka kryddningen om du vill ha rätten extra smakrik.

Servera gärna rätten med ris, mangochutney och en klick fet yoghurt. Eller varför inte lite nybakat naanbröd!

Aloo gobi

  • 1 gul eller röd lök
  • 1 liten grön eller röd chili
  • Ca 1 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmejan
  • 1-2 tsk garam masala
  • 2 tsk ingefära 
  • 2-4 vitlöksklyftor
  • 1 blomkålshuvud (ca 400g)
  • 5 potatisar
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten 
  • 1 dl grädde eller havregrädde
  1. Hacka löken och chilin. Var noga med att peta bort alla kärnorna från chilin.
  2. Stek löken och chilin några minuter i lite olja ihop med spiskummin, koriander, gurkmejan, garam masala, ingefära och pressad vitlök.
  3. Dela blomkålen och skalad potatis i små kuber och fräs ihop med kryddblandningen.
  4. Tillsätt de krossade tomaterna och vattnet. Låt koka tills potatisen blivit mjuk. Det brukar ta ca 15 minuter.
  5. Tillsätt grädde eller havregrädde och smaka av med salt.

Gluten/laktos

Vid glutenintolerans: Använd vanlig grädde välj en havregrädde som innehåller mindre än 100 ppm gluten.

Vid laktosintolerans: Använd laktosfri grädde eller havregrädde.

Advertisements