Den här indiska risgrytan är inte bara enkel att laga, den är dessutom väldigt god. Riset kokar ihop med grönsaker och linser, vilket både förhöjer smakerna och minskar mängden disk. Rätten är vegansk och glutenfri.

Jag tycker att riset gärna får bli lite överkokt i sådana här rätter. Då blir grytan saftig och får en fint krämig konsistens. 

Välj själv vilka grönsaker du använder! Den här gången tog jag morötter, palsternacka, gröna ärtor och en halv gul lök. 

Mina barn är inte alltid så förtjusta i vegetariska grytor, men den här rätten föll hela familjen i smaken. 

Receptet kommer från Sandys food n craft.

Kitchari 

  • 3 dl hackade grönsaker
  • 3 dl ris
  • 3 dl röda linser
  • 12 dl vatten 
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk gurkmejan
  • 3 msk olja
  • 2 tsk spiskummin 
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  1. Hacka grönsakerna och häll dem i en stor kastrull.
  2. Tillsätt ris, linser, vatten, salt och gurkmejan. Låt koks tills riset och grönsakerna blivit mjuka, ca 20 minuter.
  3. Under tiden risblandningen kokar så steks resterande kryddor i en stekpanna tillsammans med oljan.
  4. När risblandningen kokat färdigt häller du i de steka kryddorna, rör om och smakar eventuellt av med mer salt.

Gluten/laktos

Rätten innehållet varken gluten eller laktos.

Ser ärtorna lite djupfrysta ut? Det är de också! Fick nämligen för mig att jag skulle dekorera rätten med lite extra ärtor, men hade inte ro att låta dem tina…