Nej, jag kan inte tvinga dig att testa det här brödet. Och jag kan inte heller beodra dig att äta det med bakad camembert. Men jag kan starkt rekomendera det! För hjälp vad gott det blev. 

Receptet kommer från 100 Great Breads av Paul Hollywood. I originalreceptet står det wholemeal, som betyder fullkornsmjöl. Jag använde Vetemjöl special med fullkorn, men det går säkert bra med andra sorter också. Jag minskade mängden pecanötter från 125g till 100g, eftersom det var vad jag hade i skafferiet. Tyvärr står det inte i originalreceptet hur mycket vatten som ska tillsättas i degen, och jag minns inte riktigt hur mycket jag använde, men gissningsvis omkring 2 deciliter totalt.

Fullkornsbröd med dadlar, plommon och nötter

  • 15 g jäst
  • Ca 1 msk ljummet vatten
  • 500 g fullkornsmjöl 
  • 10 g salt
  • 50 g rumstempererat smör
  • Vatten
  • 100-125 g hackade pecanötter 
  • 150 g färska dadlar (hackade och utan kärnor)
  • 40 g hackade katrinplommon 
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös den i ca 1 msk ljummet vatten. 
  2. Tillsätt mjöl, salt, smör och blanda ordentligt.
  3. Tillsätt vatten, lite i taget, tills du fått en smidig deg. 
  4. Lägg degen på en ett lätt mjölat underlag och knåda i 5 minuter. 
  5. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa i 2 timmar.
  6. Dela degen i två delar, och knåda in pecanötterna, dadlarna och katrinplommonen. 
  7. Låt jäsa i 1 timme. 
  8. Sätt ugnen på 220 grader, och forma degen till två limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper, eller i varsin avlång form. Pudra över lite fullkornsmjöl, och skär sick sack-mönster på brödets ovansida.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt bröden svalna på galler. 

Gluten/laktos 

Brödet innehåller gluten. Använd laktosfritt smör vid laktosintolerans.

Nybakat fullkornsbröd med dadlar, fikon och nötter.


Bakad camembert med honung och valnötter.

A match made in heaven.

Advertisements