Måste erkänna att jag varit ganska  skeptisk till tofu. Har använt det någon enstaka gång i matlagning förut, och inte blivit nöjd. Men tack vare det här receptet från I gott sällskap känner jag mig beredd att omvärdera alltihop. De här tofubollarna har en härligt ostig smak och en fin konsistens. Riktigt gott, alltså!

Familjens omdöme om rätten var minst sagt blandat. Minstingen vägrade smaka, och mellanbusen ropade lyriskt att det här måste vi äta snart igen. 

Jag kan tänka mig att de här bollarna blir goda med olika sorters smaksättning*. Den hår gången tog jag någon matsked barbequessås, och Alexandra förseslår några droppar sriracha eller sambal oelek. Jag kan tänka mig att det även blir gott med exempelvis curry, garam masala eller lite worchestershiresås.

Servera bollarna med pasta, bulgur, sallad eller något annat gott. Och en god sås eller dressing, såklart!

Tofubollar med cornflakes 

  • 1 morot
  • 1 stor potatis eller 2 små
  • 250-300 g tofu
  • 1/2 gul lök
  • Färsk basilika efter behag
  • 3 dl cornflakes 
  • 2 msk Maizena 
  • Smaksättning (se förslag i texten ovan*)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • Olja eller smör till stekningen
  1. Börja med att skala och koka morot och potatis.
  2. Förbered de andra ingredienserna under tiden och blanda de i en bunke. Tofun smulas eller delas i små bitar. Löken ska skalas och hackas fint, och basilikan ska också hackas. Cornflakesen krossar du med händerna eller i en mortel. Tillsätt sedan Maizena, valfri smaksättning, salt och peppar.
  3. Mosa grönsakerna när de kokar färdigt och lägg dem också i bunken. Blanda och låt stå en liten stund.
  4. Blöt händerna och forma blandningen till bollar. (Ja, det går!)
  5. Stek bollarna gyllenbruna i en stekpanna med smör eller olja.

Gluten/laktos 

Vid glutenintolerans: Cornflakes är lite lurigt eftersom de innehåller maltextrakt. Hur mycket gluten det genererar är olika mellan de olika fabrikaten. Vissa innehåller mängder som är under gränsvärdet för att klassas som glutenfria (20mg/kg), medan andra märken ligger över gränsvärdet. Här gäller det alltså att välja noggrant.

Vid laktosintolerans: Stek bollarna i olja eller använd laktosfritt smör.