Tror jag hittat en av hemligheterna som gör brödet så där extra fluffigt att det känns bageribakat. Hemligheten stavas durumvete och finns i en affär nära dig. 

Måste faktiskt säga att det här är det bästa formbröden jag någonsin bakat. Det blev smakrikt, saftigt och fick en väldigt fin skorpa. Du kan variera receptet på många sätt. T ex byta ut de soltorkade tomaterna mot oliver, öka mängden oregano eller byta ut några deciliter av vetemjölet mot rågsikt. 

Idén att baka en bröd med soltorkade tomater fick jag från Polly i romanen Det lilla bageriet på strandpromenaden. Väldigt roligt när mitt intresse för bakning och litteratur kan samverka så där!   (Se även mina inlägg om Mãn och om corn dogs.)

Jag har utgått från ett recept på Ica.se, men har ändrar litegrann efter eget tycke och smak. 

Medelhavsbröd med soltorkade tomater 

  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten 
  • 2 msk olivolja 
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 dl soltorkade tomater, hackade 
  • 3 dl durumvetemjöl
  • Ca 10 dl vetemjöl
  1. Smula ner jästen i en bunke och häll på saltet så att jästen smälter.
  2. Häll i vattnet och rör om.
  3. Tillsätt olja, oregano och de hackade tomaterna.
  4. Tillsätt durumvetemjölet och blanda om.
  5. Tillsätt några deciliter i taget av vetemjölet och arbeta degen ordentligt. 
  6. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
  7. Ta fram två avlånga formar och lägg i bakplåtspapper.
  8. Ta upp degen och arbeta den litegrann på bordet. Dela degen i två halvor och fördela i formarna. Låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Grädda bröden långt ner i ugnen, ca 20-30.
  11. Lyft upp bröden ut formarna och låt svalna på galler.

Gluten/laktos

Brödet innehåller gluten, men är laktosfritt.