Från början var det här mitt egenkomponerade recept på underbara frallor, och nu har jag helt enkelt transformerat det till ett underbart långpannebröd. Det här brödet blir väldigt saftigt, samtidigt som det får ett trevligt tuggmotstånd. 

Långpannebröd med morot och keso

  • 3 dl fiberhavregryn 
  • 3 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 paket jäst
  • 1 tsk salt
  • 5 dl kall mjölk
  • 2 fint rivna morötter
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl keso (Cottage cheese)
  • 1-2 msk honung eller ljus sirap
  • Ca 15 dl vetemjöl 
  1. Häll havregrynen i en stor bunke. Koka upp vattnet och häll det över havregrynen.
  2. Skiva ner smöret i bunken och rör om tills det smält.
  3. Vänta tills temperaturen på blandningen sjunkit till 37 grader. När det inträffat kan du smula ner jästen och röra om så den löser sig.
  4. Tillsätt salt, mjölk, morötter, linfrön Keso och honung, alternativt sirap. Blanda.
  5. Häll i några deciliter av mjölet i taget och arbeta degen tills den blir smidig. Men den kan gärna få vara lite kladdig.
  6. Låt degen jäsa övertäck i ca 40 minuter. 
  7. Täck en långpanna med bakplåtspapper och fördela degen jämt. Tag lite mjöl på händerna och platta till. Skär degen i fyrkanter med t ex en kniv eller pizzaslicer. Täck över och låt jäsa ca 30-40 minuter.
  8. Grädda brödet på 225 grader i ca 15 minuter. 
  9. Lyft upp hela brödet från långpannan och låt svalna på ett galler. (Jag tog hjälp av en grytlapp och en stekspade.)

Gluten/laktos 

Brödet innehåller gluten. Använd laktosfritt smör och mjölk vid laktosintolerans.