Här om veckan hade jag två bokcirkelkompisar på besök, och då passade jag på att baka en citronpaj till fikat. Det var inga strötte konstigheter att baks pajen, och den blev riktigt god. Jag serverade den med grädde och färska jordgubbar.

Idén till pajen kommer från Tidningen hembakat. I min version av receptet har jag hoppat över några moment som kändes onödiga.

Citronpaj

Deg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2,5 dl grädde
  • Saften från 1 citron 
  • 2 ägg
  • 1,5 dl florsocker 

Garnering

Florsocker, jordgubbar, grädde, citronmeliss eller något annat gott.

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka ihop smöret, mjölet och florsocker till en grynig deg.
  3. Tillsätt ägget och kläm ihop allt till en fin det.
  4. Kläm ner degen i en springform, ca 24 cm i diameter. Försök att få degen ganska långt upp på kanterna.
  5. Grädda pajskalet i ugnen ca 12 minuter. När pajskalet tagits ut sänker du ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke. Häll sedan fyllningen i pajskalet.
  7. Grädda i ugnen ca 25 minuter. 
  8. Låt pajen svalna före garnering och servering.

Gluten/laktos

Använd glutenfri mjölmix istället för vetemjöl vid glutenintolerans. Använd laktosfritt smör vid laktosintolerans.