Igår laddade vi upp med welsisk mat inför kvartsfinalen i fotbolls-EM mellan Wales och Portugal. Det blev Welsh rarebit till middag och Welsh cakes till efterrätt. 

Welsh rarebit är rostat bröd med oststuvning som gratineras i ugnen. Barnen var skeptiska, men jag och maken tyckte att det var riktigt gott. 

Använd gärna en lagrad ost för att få bäst smak. I originalreceptet står det Cheddar, men vi körde på Västerbottensost.

Enligt receptet från BBC skulle bröden rostas på ena sidan innan stuvningen lades på. Vi löste det genom att lägga brödskivan på våffeljärnet, men utan att stänga igen det. Det var lite krångligt och bröder blev inte särskilt rostat av det, så nästa gång använder jag nog stekpannan istället. (Nej, vi har ingen smärgåsgrill.)

Nu blev det ju så att Wales förlorade, trots vår fina uppladdning. Men det är alltid spännande att prova ny mat, och Welsh rarebits var en trevlig smakupplevelse som kommer lagas fler gånger. Hela familjen tyckte om kakorna som serverades till efterrätt, och receptet på dem kommer på bloggen om några dagar. Stay tuned!

Welsh rarebit

 • Ca 15 g smör
 • 2 tsk vetemjöl
 • 2 tsk Worshestershiresås 
 • 1 tsk senap
 • 1-2 kryddmått svartpeppar
 • 4 msk mörk öl, t ex Guinness 
 • 250 g ost
 • 4 skivor rostbröd
 1. Sätt ugnen på 250 grader grill.
 2. Smält smöret i en kastrull eller stekpanna.
 3. Rör ut vetemjölet i det smälta smöret och ta kastrullen/pannan från värmen. 
 4. Tillsätt Worshestershiresås, senap, svartpeppar och öl.
 5. Riv osten och tillsätt den med.
 6. Låt blandningen koka upp under omrörning, och låt den sedan småkoka på låg värme tills den blivit en tjock smet. Ta bort från plattan och låt svalna lite.
 7. Rosta brödskivorna på ena sidan. 
 8. Lägg brödskivorna med den rostade sidan nedåt på en plåt  med bakplåtspapper. Bred på oststuvningen.
 9. Grädda högt upp i ugnen några få minuter tills stuvningen blivit gyllenbrun.

Gluten/laktos

Använd glutenfritt vitt bröd vid glutenintolerans och red stuvningen med exempelvis Maizena istället för vetemjöl, samt välj en glutenfri öl eller en skvätt vitt vin istället för Guinness. Enligt de uppgifter jag har så ska det inte vara problem med Worsherstershiresås vid glutenintolerans. Använd laktosfritt smör vid laktosintolerans.