För en tid sedan läste jag Simma med de drunknade av Lars Mytting (Wahlström och Widstrand), och det var en helt enorm läsupplevelse!

Edvard, en ung man i 20-årsåldern, bor med sin lite egensinnige farfar på en gård i Gudbransdalen, Norge. Tidigare bodde även Edvards föräldrar och farfaderns bror där, men nu är föräldrarna döda och farfaderns bror försvunnen.

När även farfadern dör börjar Edvard söka i sitt förflutna. Vem är han, och vad hände föräldrarna när de dog vid floden Somme i Frankrike? Och farfaderns bror Einar, den gudabenådade snickaren, vilken roll hade han i det som skedde?

Edvards resa tar oss till Shetlandsöarna och Frankrike samt bak i tiden till första världskriget. Boken väver samman tid och rum och garnerar alltihop med en rejäl dos spänning. En riktig bladvändare, alltså!

Möjligen är det ibland lite för mycket fokus på träslag och gevärstillverkning, men det förlåter jag gärna.

Jag har själv varit mycket i Gudbrandsdalen, men inte just i Saksum där den norska delen av boken utspelar sig. Men nu vill jag åka dit och titta hur det ser ut. Kanske finns Einars björkar på riktigt? Jag blev även sugen på att resa till Shetland där Edvard far runt i den dramatiska naturen tillsammans med den gåtfulla Gwen. Jag blev också intresserad av att läsa mer om andra världskriget och slaget vid Somme. 

Att en bok föder nya drömmar och intressen är nog det bästa betyget en bok kan få.

Andra som har skrivit om boken: Carolina läser…Och dagarna gårVästmanländskanBeas bokhylla.

Boken kan bl a beställas från Bokus och Adlibris