Den här rätten gjorde jag för första gången nu i helgen, men det känns redan som att det kan bli en klassiker i Bakbokmat-hemmet. Smörgåstårtan blev nämligen väldigt, väldigt god! Och precis så där lagom kletig som önskade.

I flera andra recept på varm smörgåstårta består fyllningen av bacon och champinjoner, men jag tyckte faktiskt att det blev ännu godare med tonfisk. Servera gärna med grönsaker.

Varm smörgåstårta med tonfisk

  • 1 paket Hönokaka (4 halvmånar)
  • 1/2 gul lök
  • 1 klick smör
  • 2 dl crème fraiche (valfri fetthalt)
  • 1 burk (150g) tonfisk 
  • 1 msk curry
  • 0,5-1 tsk salt
  • 250 g körsbärstomater
  • Ca 50g riven ost
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Finhacka löken och fräs den försiktigt i en kastrull med lite smör.
  3. Tillsätt crème fraiche, tonfisk och curry. Låt koka några minuter.
  4. Smaka av med salt.
  5. Lägg en halvmåne Hönökaka på en plåt med bakplåtspapper. Fördela 1/3 av tonfiskröran på brödet. Lägg sedan på ett nytt bröd, på med röran, på med bröd nr 3 och det sista av röran. 
  6. Lägg den fjärde Hönökakan på toppen av tårtan och täck den med halva körsbärstomater och riven ost.
  7. Grädda ca 10 minuter i ugnen.

Gluten/laktos 

Fräs löken i laktosfritt smör eller i olja vid laktosintolerans, och använd laktosfri crème fraiche. Använd glutenfritt mjukt bröd vid glutenintolerans.

Advertisements