Jag gillar verkligen indisk mat, och har lagat det några gånger. Den här smöriga linsgrytan (butter dal) blev väldigt lyckad, och fick även gott betyg från resten av Bakbokmat-familjen. Idén till receptet kommer från Siri Barjes blogg. Servera gärna grytan med ris, matlagningsyoghurt och något mjukt tunnbröd (exempel nanbröd eller stekta tortillabröd).

Grytan tar en stund att laga, men är absolut inte svår att göra. Och den är värd besväret!
Siri använde 6 vitlöksklyftor i sitt recept, men jag fegade och nöjde mig med 4 stycken… Nästa gång ska jag nog testa att göra ner några halverade körsbärstomater. Tror det kan bli riktigt gott.

Smörig linsgryta

  • 2 morötter 
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 100 g smör
  • 2 msk olja 
  • 2,5 tsk garam masala
  • 390 g krossade tomater 
  • 2 dl röda linser 
  • 2,5 dl vatten 
  • 2 msk matlagningsyoghurt 
  • Salt
  1. Hacka morötter, ingefära, lök och vitlök i små bitar. 
  2. Smält smöret i en stor stekpanna och tillsätt oljan. 
  3. Häll ner morötterna, ingefäran och löken i pannan. Låt puttra på medelvärme i 15 minuter. 
  4. Tillsätt garam masalan och stek i ca 10 minuter. Var försiktig så det inte bränner. 
  5. Tillsätt de krossade tomaterna och låt allt koka i ca 20 minuter. 
  6. Tillsätt linserna och häll i vattnet. Låt koka till linserna är klara, ca 10 minuter. Häll i mer vatten om det behövs. 
  7. Vänd ner yoghurten i grytan och salta efter behag. 

Gluten/laktos

Grytan innehåller inte gluten. Använd laktosfritt smör och laktosfri yoghurt vid laktosintolerans.

Advertisements