Nu är det tisdag, och de kommande veckorna kommer det vara  Vegetariska tisdagar på Bakbokmat. Först ut är en härligt krämig soppa med zucchini, potatis och lök. En lättlagad rätt med en behagligt mild smak. Min yngsta dotter var väldigt skeptisk till soppan först, men åt sedan 3 portioner i en rasande fart.

Receptet som inspirerat mig kommer från Köket.se

Zucchinisoppa 

  • 1 skalad gul lök
  • 1/2 purjolök
  • 2 msk smör eller olja
  • 2-3 potatisar
  • 1 1/2 zucchini 
  • 9 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong 
  • 1 dl grädde
  • 1 msk basilika 
  • 1 msk oregano
  • Salt och peppar
  • Olivolja
  1. Skär/hacka den gula löken och purjolöken i mindre bitar. Fräs dem i en stor kastrull med smör eller olja.
  2. Skala potatisen. Skär den och zucchinin i bitar. Lägg bitarna i kastrullen och låt fräsa några minuter med löken.
  3. Häll i vatten och buljongtärningarna. Låt soppan småkoka ca 20 minuter.
  4. Mixa soppan med en stavmixer.
  5. Tillsätt grädden och örtkryfforna och värm soppan till önskas temperatur.
  6. Smala av med salt och peppar.
  7. Häll upp soppan i skålar och ringla över lite olivolja.

Gluten/laktos

Använd laktosfri grädde vid laktosintolerans. Använd laltosfritt smör eller någon olja att steka i. Kontrollera innehållet i buljongtärningen med avseende på gluten och laktos. 

 Min goda zucchinisoppa.

  

Zucchini. Bild från Food ndtv.

Advertisements