Jag följer upp zucchinisoppan med ett gäng plättar som gjorts extra matiga med hjälp av röda linser som hällts i smeten. Idén fick jag från bloggen I gott sällskap

Röda linser är verkligen en fantastisk råvara! Gott, nyttig, billig och klimatsmart. Linserna förändrar smaken på plättarna lite grann, men inte till det sämre. Jag tyckte det krävdes lite mer smör till stekningen jämfört med vanliga plättar, men det kan ha varit inbillning.

Servera plättarna med frukt, bär, sylt eller något annat gott. Hos oss blev det äppelbitar och dadelsirap.

En annan variant på plättar som jag gillar skarpt är spenatplättar.

Plättar med röda linser

  • 1,5 dl röda linser
  • Vatten för kokningen 
  • 3 dl mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • Smör till stekning
  1. Koka linserna enligt anvisningen på paketet.
  2. Blanda mörk, mjölk, ägg och salt i en bunke. Vispa.
  3. Häll linserna i smeten och mixa med en stavmixer eller liknande.
  4. Stek med smör i ett plättlagg.

Gluten/laktos

Använd mjölk och smör utan laktos vid laktosintolerans. Receptet innehåller gluten.

  

Advertisements