Kålpudding är en av mina favoriträtter, men ändå har jag inte haft något kålpuddingrecept på bloggen än. Det beror nog på att jag inte lagar kålpudding på riktigt samma sätt jämt, utan mer på ett ungefär. Men här kommer den: Min ungefärligt underbara kålpudding!

Jag rekommenderar 1 dl vatten om du använder havregryn och 1,5 dl vatten om du använder ströbröd.

Tillaga i en långpanna eller en redigt stor form, för det blir mycket pudding. Servera gärna med kokt potatis, brunsås, lingonsylt och grönsaker. 

Kålpudding 

  • I dl ströbröd eller havregryn
  • 1-1,5 dl vatten
  • 1 stort vitkålshuvud
  • Någon matsked smör
  • Ca 2 msk ljus sirap
  • 2-4 msk kalvfond
  • 2 msk soja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 kg köttfärs
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop ströbrödet/ havregrynen och vattnet i en bunke och låt det stå till sig.
  3. Skär vitkålen i strimlor alternativt centimeterstora kuber. Använd hela vitkålshuvudet förutom stocken.
  4. Stek vitkålen i smör och häll på sirapen.
  5. Ta fram bunken igen och blanda ner kalvfond, soja, salt vitpeppar och köttfärs.
  6. Smörj en långpanna med lite smör och bred ut köttfärsblandningen över botten. Lägg kålen ovanpå.
  7. Grädda i ugnen ca 40-50 minuter. 

Gluten/laktos

Använd glutenfritt havregryn eller ströbröd vid glutenintolerans. Soja innehåller marginellt med gluten, men vid svår intolerans kan glutenfri soja användas. 

Stek kålen och smörj formen med laktosfritt smör eller olja vid laktosintolerans.

Kontrollera innehållet i fonden med avseende på gluten och laktos.