Vi äter vegetarisk mat varje tisdag, och den här veckan blev det en mycket god dhal (indisk gryta) med röda linser, körsbärstomater och härliga kryddor. Enligt receptet på Ica.se skulle det vara färsk koriander i grytan, men det fick jag inte tag på. Fick helt enkelt nöja mig med den torkade varianten på burk. 

Hela familjen tyckte om grytan, men barnen tyckte att den var i starkaste laget. 

Jag serverade grytan med ris och grönsaker.

Dhal med tomat och koriander

  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm chilipulver
  • 1 msk curry
  • 1 tsk kardemumma 
  • 1 tsk kanel
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning 
  • 2 dl röda linser
  • 3-4 salladslökar
  • 250 g körsbärstomater 
  • 2 dl matlagningsyoghurt 
  • 1-3 tsk torkad koriander eller 1/2 kruka färsk 
  • Saften från 1/2 citron
  • Eventuellt lite salt och peppar
  1. Häll oljan i en kastrull och fräs pressad vitlök, chili, curry, kardemumma och kanel någon minut.
  2. Tillsätt vatten, buljongtärning och linser. Låt koka 10-15 minuter. Tillsätt mer vatten om grytan blir för torr.
  3. Hacka salladslöken och dela tomaterna i halvor. Häll dem, och övriga ingredienser i grytan. Rör om och smaka av.

Gluten/laktos

Använd laktosfri matlagningsyoghurt vid laktosintolerans. Kontrollera om buljongtärningen innehållet gluten eller laktos.