Jag bakar ganska ofta rågsiktskakor, och barnen tycker så mycket om dem att de kallar dem för mammabröd. Nu senast kom äldsta filuren på att receptet kunde uppgraderas till frallor. Sagt och gjort! Samma deg som till mammabrödet, men annan form. Resultatet? Väldigt goda frallor som jag gärna kommer baka fler gånger. Några av frallorna blev extra pimpade av barnen som stoppade in korvbitar och garnerade med ost. 

Rågsiktsfrallor 

  • 50 g jäst
  • 1 kryddmått salt
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 dl sirap
  • 4 dl rågsikt
  • Ca 10 dl vetemjöl
  1. Smula ner jästen i en bunke och häll på saltet.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken.
  3. Häll lite av degspadet i bunken och blanda ut jästen. Tillsätt sedan resten av degspadet.
  4. Tillsätt sirapen och rågsikten. Blanda.
  5. Häll i vetemjöl och arbeta ordentligt.
  6. Låt degen jäsa övertäckt ca 40-50 minuter.
  7. Baka ut degen till frallor och lägg på plåtar. Tänk frallorna med en bakhandduk. 
  8. Låt frallorna jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda frallorna i mitten AB ugnen ca 15 minuter.
  10. Låt svalna på galler.