Äldsta dottern bad om broccolipaj med fetaost, och det ville jag ju inte neka henne. Blev dock förvånad eftersom hon inte brukar gilla broccoli, men den här pajen funkar faktiskt för både broccoli-lovers och de som är mer skeptiska till grönsaken. 

Receptet kommer från  Farbror Grön, och pajen är inte besvärlig att laga. Tyvärr minns jag inte vad jag hade för örtkryddor i min paj, men skeda på med exempelvis oregano och timjan så blir det garanterat gott. Jag hade i 300g fetaost, och tyckte att det blev väldigt härligt gott, men om 300g känns för vidlyftigt så kan mängden minskas. 

Broccoli och fetaostpaj

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 msk vatten 
  • 1,5 färsk broccoli
  • 1 morot 
  • 1 liten gul lök
  • 300 g fetaost
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • Örtkryddor
  • 1/2 tsk salt
  • 1-2 kryddmått svart- eller vitpeppar
  • Ca 100 g riven ost
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop smöret, mjölet, saltet och slutligen vattnet till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
  4. Dela broccolin i små bitar och koka i knappt 5 minuter. Häll av vattnet.
  5. Fräs riven morot och hackat lök i lite olja eller smör.
  6. Grönsakerna samt finfördelad fetaost i pajskalet.
  7. Blanda äggen, mjölk, salt och kryddor i en bunke. Häll blandningen över fyllningen och toppa med riven ost.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Gluten/laktos

Gör en glutenfri pajdeg vid glutenintolerans. Använd laktosfritt smör och mjöl vid laktosintolerans. Äkta fetaost samt lagrad hårdost innehållet endast små mängder laktos och brukar tolereras vid laktosintolerans.