Min son fyllde nyligen år, och istället för tårta önskades det semifeddo. Det är en italiensk glassefterrätt som ska serveras halvtinad. En semifeddo innehåller vispade ägg som ger efterrätten en härlig fluffig känsla.  Yoghurten och hallonen ger en fin syrlighet mitt i det söta.

Om du använder djupfrysta hallon så tycker jag att de ska kokas upp och sedan få svala av före tillagning. Kokningen gör att eventuella virus i hallonen dör.

Tillagningen kräver en del tålamod och mycket vispande, men sedan sköter sig semifeddon själv i frysen. Du behöver tre olika bunkar, och jag tipsar om att använda den största av dem till grädden. Ta fram semifreddon en timme innan servering så den hinner bli så där gôtt halvtinad.

Semifeddo med vit choklad och hallon

  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl grädde 
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl matlagningsyoghurt 
  • 200 g vit choklad
  • Ca 250 g hallon 
  1. Häll äggvitorna och äggulorna i varsin bunke. 
  2. Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. 
  3. Häll sockret i bunken med äggulorna och vispa till blandningen blir ljus och pösig. 
  4. Häll grädden och vaniljsockret i en egen bunke och vispa till grädden blir fast. 
  5. Häll yoghurten i gräddningen och vispa.
  6. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Häll ner och blanda med grädden.
  7. Vänd ner de vispade äggen i gräddblandningen. Blanda försiktigt och häll i en form.
  8. Häll på hallonen och rör om litegrann.
  9. Täck över formen och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta fram den 1 timme före servering.

Gluten/laktos

Semifreddon innehåller inte gluten. Använd laktosfri grädde och matlagningsyoghurt vid laktosintolerans.

  

  

Advertisements