Det här är en väldigt god och ganska enkel maträtt att laga. Den passar även bra att laga i större mängd om du vill bjuda många. Servera gärna med jasminris och grönsaker. Receptet hittade jag på SVT.se, men jag gjorde några mindre ändringar samt hoppade över gurksalladen.

Kycklingspett med jordnötssås 

900g kycklingfilé

Marinad:

  • 1 pressad lime eller citron
  • 1/2 dl soja
  • 1 msk fisksås (fish sause)
  • 2 msk raps- eller matolja
  • 1,5 tsk svartpeppar 

Jordnötssåsen:

  • 100 g finhackade jordnötter
  • 1 burk kokosmjölk
  • 0,5-2 tsk röd currypasta
  • I msk socker eller råsocker
  • 1 msk pressad citron eller lime
  • 1 msk fisksås 
  1. Skär kycklingfiléerna i långa strimlor. 
  2. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i kycklingbitarna och låt marinera i minst 1 timme.
  3. Häll ingredienserna till såsen i en kastrull och låt småkoka ca 40 minuter. Rör om då och då.
  4. Sätt ugnen på 250 grader grill. 
  5. Trä upp kycklingbitarna på spett och grilla högt upp i ugnen. Ha dem först inne i 5 minuter, ta ut plåten och vänd på spetten för att sedan ha dem inne i ytterligare 5 minuter. 

Gluten/laktos

Sojan kan innehålla gluten, men det brukar vara i så liten mängd att det saknar betydelse. Rätten är laktosfri.