Den här soppan blev så god att jag åt den till lunch tre dagar i rad. Dessutom är det lättlagad, nyttig och billig. Receptet räcker till 1 rejäl portion. Soppan kan ätas på en gång, eller som för mig, följa med till jobbet i en matlåda.

Rödlöken kan bytas ut mot en scharlottenlök eller 1/2 gul lök.

Linssoppa med curry

  • 1 röd lök
  • Lite smör eller matolja
  • 1 morot
  • 1 tomat
  • 3 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning
  • 1/2 dl röda linser
  • Ca 1/2 tsk curry 
  • Ev 1 msk pumpakärnor 
  1. Skala och finhacka löken. Fräs den försiktigt under omrörning i en kastrull med lite smör eller olja.
  2. Skala moroten och riv den grovt med ett rivjärn. Dela tomaten i små bitar.
  3. Häll morot och tomat i kastrullen. Tillsätt vatten, buljongtärning och röda linser. Låt småkoka i ca 15 minuter.
  4. Tillsätt curry efter behag. Toppa gärna med pumpakärnor.

Gluten/laktos

Använd olja eller annat laktosfritt matfett att fräsa löken i vid laktosintolerans. Kontrollera buljongtärningen med avseende på laktos och gluten.