Efter att inte ha recenserat någon ting på flera månader så pangar jag på med en dubbelrecention.

Projekt Rosie och efterföljaren Rosieeffekten av Graeme Simson (Forum) möter vi den australiensisk genetikern Don Tillman. En man med bestämda vanor och åsikter, samt stora svårigheter med flexibilitet och socialt samspel. När Don inleder sitt “Projelt fru” för att hitta en livskamrat är det som upplagt för förvecklingar och stora svårigheter. Men också för nya möjligheter, personlig utveckling och, kanske, även kärlek.

Jag tycker att författaren skildrar Dons svårigheter och sociala tafatthet med värme. Det blir humor, men inte lyteskomik. Jag tycker om att en person som är utanför normerna får vara huvudperson i en bok på det sättet. En person som, för att använda Dons ord, “inte är direkt genomsnittlig”.

I första boken finns en del medicinska felaktigheter, man kan till exempel inte ta DNA-prov från vare sig urin eller tårvätska, och i den andra boken blir det lite väl mycket förvecklingar. Men jag gillar Projekt Rosie och Rosieeffekten. Det är feelgood-böcker med humor och allvar från en annorlunda vinkel.

Andra som skrivit om boken/böckerna: Beas bokhyllaCarolina läser…Bokblomma.