Nu har jag äntligen testat det där med kalljäst bröd. Väldigt smidigt att sätta degen på kvällen och sedan bara göra skjuts i ugnen på morgonen. Jag tyckte brödet blev gått, men kanske lite väl smaklöst. Barnen däremot var mycket nöjda!

Kalljäst bröd i långpanna 

25 g jäst

5 dl kallt vatten

1/2 tsk salt

1 msk sirap

1 msk olja

1/2 dl linfrön (krossade eller hela)

4 dl fiberhavregryn 

Ca 8 dl vetemjöl

1. Rör ut jästen i det kalla vattnet.

2. Tillsätt salt, sirap, olja, linfrön och havregryn. Blanda.

3. Häll i vetemjölet, några deciliter i taget, och arbeta degen ordentligt. Degen blir ganska kladdig.

4. Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper och platta till degen. För mig täckte den inte riktigt hela plåten.

5. Täck över degen med plastfolie och ställ plåten i kylen över natten.

🌙SOV GOTT!🌙

6. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Skär degen i bitar så att det kan brytas när det gräddats klart.

8. Grädde i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Gluten/laktos

Brödet innehåller gluten, men är fritt från laktos.

  

Advertisements