Soppa är ju egentligen väldigt gott året om, men extra gott smaker det med en varm soppa när på vintern när man varit ute i snön. 

Den här soppan var enkel att laga, och jag blev positivt överraskad av de rostade nötterna. Soppan fick tummen upp av 2 barn, medan det tredje höll sig till smörgåsen och nötterna. 

Receptet kommer från Ica.se, och jag har bara gjort några mindre justeringar utifrån det.

Kronärtskocksoppa med rostade hasselnötter

1 dl hasselnötter 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 potatisar

1 burk kronärtskockshjärtan (ca 390g)

1 msk smör

1,5 tsk timjan

5 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong 

1,5 dl grädde

1-2 kryddmått salt

1 kryddmått svart- eller vitpeppar

1. Börja med hasselnötterna. Sätt ugnen på 200 grader och lägg nötterna på en plåt. Rosta i ugnen ca 10 minuter. Linda sedan in nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacks nötterna.

2. Över till soppan! Skala löken, vitlöken och potatisen. Finhacka de båda löksrna och dela potatisarna i småbitar. Häll av vattnet från kronärtskockorna.

3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt den gula löken. Fräs löken tills den bli mjuk och tillsätt sedan vitlöken, potatisarna, kronärtskockan och timjan. Låt fräsa i ytterligare någon minuter under omrörning.

4. Tillsätt vatten och buljongtärningen. Koka tills potatisen blivit mjuk, cirka 15 minuter. Mixa soppa med exempelvis en stavmixer så att den blir slät.

5. Häll i grädden, låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. 

6. Häll upp soppan i skålar och toppa med de rostade nötterna. 

Gluten/laktos

Buljongtärningar kan innehålla både gluten och laktos, så kontrollera innehållsförteckningen. Använd laktosfritt smör vid laktosintolerans, eller frös löken i matolja istället. Använd laktosfri grädde.