Här om veckan fick jag ett recept på räksoppa av min arbetskompis M, och soppan blev så god att jag bara måste sprida receptet vidare. Soppan känns härligt lyxig på en vardag och gör sig säkert alldeles utmärkt som förrätt vid en festlig middag. Kanske med ett skvätt vitt vin i som extra touch. 

Servera gärna soppan med en bit gott bröd.

Räksoppa

2-3 morötter

1 liter vatten 

2 fiskbuljongtärningar

1 burk naturell crème fraishe 

250 g räkost

2 vitlöksklyftor

3 msk vetemjöl

1 dl vatten (till redning)

Ca 500 g räkor

Valfri mängd färsk dill

1. Skala och riv morötterna.

2. Häll morötterna i en kastrull med vatten och fiskbuljongtärningar. Låt koka 15 minuter.

3. Tillsätt crème fraishe, räkost och pressad vitlök.

4. Blanda mjölet och 1 dl vatten i en mugg eller liknande. Häll ner i soppan och låt koka upp under omrörning.

5. Ta kastrullen från plattan när soppan fått koka ihop sig några minuter. Tillsätt räkorna och dillen.

Gluten/laktos

Red soppan med Maizena istället för vetemjöl för att få den glutenfri. Kontrollera innehållet i fiskbuljongen, både för gluten och laktos. Använd laktosfri crème fraishe vid laktosintolerans. Räkosten innehåller laktos, men i sådan liten mängd (mindre än 0,1%) så den brukar tolereras av personer med laktosintolerans.

  

Advertisements