Hurra hurra! Idag är det internationella barnboksdagen. Som en present till oss har Boktjuven ordnat en bloggstafett på ämnet internationella barnböcker. Som barn hade jag turen att ha föräldrar som läste böcker för mig. Många böcker! Sedan läste jag själv, och det läsandet har hållit i sig. Kanske hade jag blivit en läsare även utan alla böcker i barndomen, men jag tror ändå att tidig kontakt med litteraturen ökar chansen till en livslång relation med böckerna. Böckerna har varit många, och några av dem har betytt extra mycket. För att ta reda på mer om det intervjuade jag mig själv en stilla vårkväll. Början av intervjun blev lite stel, men efter några frågor kände sig mina jag mer bekväma och prata mer avslappnat och otvunget med varandra. 

Hm, ja.., kul att du ville ställa upp på en intervju!

Tack! Inga bekymmer.

Det finns tydligen några böcker som betytt extra mycket för dig, stämmer det?

Ja, så är det.

Är det någon särskild bok du vill berätta om så här på internationella barnboksdagen? Det ska vara en bok som inte är skriven av en svensk författare.

Gärna! En bok som betytt väldigt mycket för mig är Sofies värld av den norska författaren Jostein Gaarder.

Ah! Det är väl den där boken om filosofi, va?

Ja, precis! Boken handlar om en tonårstjejen Sofie som får lära sig om filosofins historia.

Alltså, det där lät väl inte jättespännande direkt.

Där har du fel! Boken har en intressant ramberättelse som suger tag i läsaren, och filosofin presenteras på ett lagomt lättsamt vis. I slutet spårar handlingen ur ganska mycket, och det passar bra eftersom filosofi handlar mycket om att släppa tanken fri. 

Kan du berätta om hur boken påverkade dig?

Först blev jag ju helt fascinerad! Att det fanns så många tankar. Jag kände en beundran för det mänskliga intellektet. Jag kände också en stark vilja att lära mig mer. Både om filosofi och om annat.

Hur gammal var du när du läste boken?

Första gången gick jag i högstadiet, förmodligen i sjuan. Sedan dess har jag läst den flera gånger, men nu var det länge sedan sist.

Hur tror du att den skulle stå sig dag?

Jag funderade just på det. Borde nog ta och läsa om den snart. Eller muta något av barnen så att jag får högläsande den som godnattsaga.

Jag googlade lite och såg att Sofies värld var världens mest sålda bok år 1995.

Det visste jag inte! Vad roligt! Då är det många som fått glädje av Gaarders bok.

Säkert! Tack så mycket för att du ville dela med dig. Nu fortsätter bloggatafetten med ett inlägg från Boktjuven kl 24.