Veckans uppdrag från Lyran är att berätta om tre böcker som utspelar sig i huvudstäder. Medan jag satt och klurande på listan blev jag alldeles tokigt ressugen. Tänk vad många spännande platser det finns att besöka! Och så många platser, både verkliga och fiktiva, som jag kan besöka med böckernas hjälp. Låt mig presentera London, Tokyo och New York! 

Bridget Jones dagbok av Helen Fielding. Jag har aldrig varit i London, men när jag läser Frieldings bok känns det som om jag är bosatt där sedan många år. Ja, det känns nästan som att jag är den varmhjärtade, neurotiska och desperata Bridget. 

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami utspelar sig i Tokyo. Boken rör sig snabbt mellan dröm och verklighet och har en förtrollande handling i flera plan. Jag har kommit halvvägs i boken och är helt fast. 

Orakelnatten av Paul Auster rör sig också i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Huvudpersonen Sidney Orrs liv tar en snabb vändning när han köpt en liten blå anteckningsbok. Plötsligt skenar verkligheten iväg, och allt han förut trott på blir med ens fullt av tvivel. Boken utspelar sig i New York, och läsupplevelsen förhöjdes ytterligare av att jag befann mig där när jag läste boken.

  

Fru Bakbokmat i New York. Sommaren 2012.