Smulpaj är ju så otroligt gott! Och inte är det särskilt krångligt att göra. Den här pajen får en extra piff av saltet i degen. Den som vill kan även blanda ner 1 kryddmått flingsalt bland äppelklyftorna. För den som inte är sugen på salt äppelpaj går det bra att utesluta allt salt från receptet. Pajen är glutenfri, men receptet kan omvandlas till en gluteninnehållande variant om mjölmixen byts ut mot 2 dl vetemjöl och 1 dl havregryn.

Om receptet dubblas passar pajen bra i en långpanna.

Servera gärna pajen när den är ljummen. Grädde, vaniljvisp, glass eller vaniljsås passar bra som tillbehör.

Saltstänkt äppelpaj

Fyllning:
Ca 800 g äpplen
Ca 1 msk smör
2 tsk kanel
2 tsk socker
(1 kryddmått flingsalt)

Smuldeg:
125 g smör
3 dl glutenfri mjölmix
1,5 dl socker
1 tsk salt eller flingsalt

1. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram smöret så att det får bli lite mjukt.

2. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.

3. Smörj en pajform med lite smör och lägg äppelklyftorna i formen.

4. Strö socker, kanel och eventuellt lite flingsalt på klyftorna och blanda om.

5. Skär smöret i kuber och lägg i en bunke. Tillsätt mjölmix, socker och salt. Blanda ingredienserna och nyp ihop dem till en smulig deg.

6. Häll smuldegen över äpplena och grädda i ugnen 30-40 minuter. Smuldegen ska ha fått lite färg och äppelbitarna ska ha blivit mjuka.

Gluten/laktos
Pajen är glutenfri. Använd laktosfritt smör vid laktosintolerans. Välj tillbehör utan gluten/laktos vid intolerans.

IMG_6418

IMG_6419

Advertisements