Kladdkaka är ju alltid rätt, och den här varianten blev så god att den känns alldeles extra rätt. Kakan är en blandning mellan vanlig kladdkaka och mississippi mud cake. Det jag tycker gör kakan så extra god är kombinationen av choklad, söt kolasås och salta jordnötter.

Kakan kan givetvis ätas på en gång, men vinner på att stå till sig några timmar. Servera den gärna med vaniljglass.

Kladdkaka med kolasås och jordnötter

Kakan:
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe

Kolasåsen
50 g smör
1/2 dl socker
1/2 ljus sirap
1 dl salta jordnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret till kakan i en kastrull.

3. Ta lite av smöret och smörj en rund form med löstagbar botten. Bröa formen med vetemjöl, ströbröd eller kokos.

4. Häll ner övriga ingredienser till kakan i kastrullen och blanda ordentligt.

5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.

6. Smält smöret till kolasåsen i en kastrull.

7. Tillsätt sockret och sirapen. Låt koka ihop ca 2 minuter.

8. Tillsätt jordnötterna och ta bort kastrullen från plattan.

9. Låt kakan svalna ca 15 minuter innan du brer på kolasåsen.

Gluten/laktos
Kakan innehåller gluten. Använd laktosfritt smör (och glass) vid laktosintolerans.

2015/01/img_6352.jpg

Advertisements