I vår familj äter vi fisk 1-2 gånger i veckan. Ibland kör vi på säkra kort som barnen gillar, till exempel fiskbullar med currysås eller pasta med tonfisk. Andra gånger prövas det nyheter med varierad framgång hos barnen. Förra veckan blev nyheten lax med citronsås, och den föll väldigt väl ut.

Om laxen varit fryst bör den tina före tillagning. Receptet på såsen kommer från recepten.se. Börja gärna med såsen så den hinner stå kallt en stund före servering.

Servera gärna rätten med potatis i någon form. Själv hade jag valt pressad potatis om inte vår potatispress varit trasig.

Citronlax

Fisken
1 msk smör eller olja till stekning
4 portionsbitar laxfilé
1 msk citronpeppar
1 tsk salt

Såsen
2 dl crème fraiche
River skal från 1/2 citron
2 msk pressad citron
1/2 tsk salt

1. Blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå kallt till den ska serveras.

2. Stek laxbitarna på medelvärme i en stekpanna. Krydda båda sidorna med salt och citronpeppar. Stektiden varierar beroende på bitarnas tjocklek, men ligger runt 3-5 minuter per sida.

Gluten/laktos
Rätten är fri från gluten. Använd laktosfri crème fraiche vid laktosintolerans.

Advertisements