Höstens läsprojekt var att läsa tre ungdomsböcker inom loppet av tre månader. Först ut var Wallflower, som följdes av Kurt Cobain finns inte mer, och sedan avslutades trion med Lex bok (Lilla piratförlaget) av Sara Kadefors.

Boken handlar om Lex, en tjej som går sista året på gymnasiet och är anti mot det mest. Hon ogillar skolans betygshets och ständiga mässande om “entreprenörskap”. Hon ogillar även alla elever på skolan. Alla utom bästisen Jonathan.

Boken är oerhört effektivt berättad, och Kadefors har ett härligt driv i språket. Det här är en bok som är svår att lägga ifrån sig! Du vill hela tiden läsa en sida till.

Lex har svårt att förhålla sig till sin omvärld, och när mamman får pojkvän blir krisen total. Lex skaffar sig en fiktiv identitet, och så är bollen i rullning.

Jag tycker om att Lex utvecklas under berättelsen, och att författaren tillåter henne att göra misstag. Ibland måste man göra felsteg för att kunna utvecklas och komma vidare.

Jag hade gärna sett att boken haft lite mer djup, exempelvis i beskrivningen av karaktärernas känslor, tankar och relationer, samt att berättelsen försetts med mer trovärdighet. Men det är okej. Till och med betydligt mer än okej!

Andra som skrivit om boken: Boktjuven, Carolina läser, Lottens bokblogg.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/3ad/41011392/files/2014/12/img_6316.jpg