7:e november, och en av årets höjdpunkter är här: kladdkakans dag! I år firade jag med att baka en alldeles egenkomponerad kladdis. Om den blev god? Kära nån, om jag får säga det själv så är det en av de godaste kladdkakor jag har ätit. Jag använde receptet på kärkeksmums/sabinakaka och gjorde en kladdigare variant ut av det.

Kakan kan serveras med glass, grädde, färska bär eller vara som den är.

Kladdkaka med moccaglasyr

Kakan
1 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Glasyr
25 g smör
1,5 dl florsocker
1 msk kaffe
1,5 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Strössel

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Börja med kakan. Smält smöret i en kastrull. Ta lite av smöret och smörj en form med löstagbar botten.

3. Vispa ihop ägg och socker i en bunke. Tillsätt smöret och övriga ingredienser. Blanda.

4. Häll smeten i formen och grädda ca 10 minuter. Kakan ska vara lös när den tas ut.

5. Gör iordning glasyren. Smält smöret i en kastrull och häll i de andra ingredienserna.

6. Bred glasyren över kakan och häll över strössel.

Gluten/laktos
Kakan innehåller gluten. Använd laktosfritt smör vid laktosintolerans.

IMG_6065.JPG

Advertisements