Det där att få barn är inte helt lätt att beskriva. Livet blir sig aldrig mer likt. Man blir både starkare och svagare på samma gång. Just det tycker jag att Fredrik Backan sätter fingret på i Saker min son behöver veta om världen (Forum bokförlag). För mig låg den här boken extra bra i tiden eftersom det är Fars dag på söndag, och Kulturkollo har pappatema.

I en rad olika betraktelser beskriver pappan i boken, som kan vara Fredrik Backman själv, föräldraskapets utmaningar. Mycket handlar det om den stora oron som föds i samma stund som barnet. Rädslan att barnet inte ska få några kompisar, och rädslan att själv inte duga som förälder. Att vilja så väl, men ändå göra fel.

Backman refererar ofta till superhjältar och idrott. Ingendera är min hemmaplan, men jag fattar ändå. Fattar grejen med att vilja ge sitt barn en superkraft för att klara sig i världen.

Det jag inte riktigt gillade med boken är de många upprepningarna, och att berättelsen ibland tuggar på utan att komma framåt. Det är ett omständigt berättande som har stor charm, men ibland blir det lite för mycket av det.

Jag lyssnade på boken i ljudboksformat, och det visade sig ha en nackdel. Backman redogör för två rätt fantastiska recept på friterad glass och en smörgås med extra allt att äta före det ordinarie middagen. De recepten hade jag gärna kollat närmare på, och då är den fysiska boken att föredra.

Om du är nyfiken på författaren Fredrik Backman så kan jag rekommendera intervjun på Lottens bokblogg.

Andra som har skrivit om boken: Carolina läse, Malin Johansson.

Adlibris, Bokus, Cdon.

IMG_6039.JPG