Jag läser ️Americanah av Ngozi Adichie, och där äts det en hel del pepparsoppa. Boken utspelar sig till stor del i Nigeria, men den kryddstarka soppan äts även i andra afrikanska länder. Den kan innehålla olika sorters kött eller fisk, men kyckling verkar vara det vanligaste. Även andra variationer förekommer. En del recept innehåller muskot, andra tomatpuré, och vissa recept innehåller spännande ingredienser som jag inte får tag på här i byn. Till exempel uziza.

Soppan jag lagade blev både stark och härlig. Kanske minskar jag ändå lite på pepparn nästa gång, och ser till att ha timjan hemma. (Timjan är ju en baskrydda som bara inte får ta slut.)

Servera gärna soppan tillsammans med ett gott bröd.

Afrikansk pepparsoppa

1 kyckling
2 gula lökar
1 msk cayennepeppar
1/2 msk muskot
2 kycklingbuljongtärningar
Timjan efter tycke och smak

1. Lägg kycklingen i en stor kastrull och häll i vatten så det täcker kycklingen i möjligaste mån.

2. Skala och klyfta löken. Häll den och övriga ingredienser i grytan.

3. Låt koka under lock ca 50 minuter. Vänd gärna på kycklingen emellanåt.

4. Ta upp kycklingen och låt den svalna något. Rensa och dela köttet i små bitar.

5. Häll tillbaka kycklingbitarna i grytan. Värm på soppan vid behov.

Gluten/laktos
Kontrollera innehållet i buljongtärningen vid gluten- eller laktosintolerans.

IMG_5919.JPG

Advertisements